5 Σοβαρές Μακροπρόθεσμες Επιπτώσεις Της Φωνής Στα Παιδιά Σας

yelling at kids
 

Θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας. Είναι φυσιολογικό να απογοητεύεστε από τα παιδιά σας, ειδικά εάν δεν κάνουν κάτι σωστά. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο εκφράζετε αυτήν την απογοήτευση και αντιμετωπίζετε την κατάσταση μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και στη μακροπρόθεσμη υγεία τους. Στην πραγματικότητα, τα σκληρά γονικά μέτρα πειθαρχίας, όπως και αύξηση της φωνής, μπορούν να έχουν ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο στα παιδιά από ότι πίστευαν στο παρελθόν. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποιες κλινικές μελέτες έχουν βρεθεί σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η έντονη φωνή στα παιδιά.

 

  1. Καθιστά χειρότερα τα προβλήματα συμπεριφοράς

Ίσως να πιστεύετε ότι το φωνάζοντας στα παιδιά σας μπορεί να λύσει ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή ή μπορεί να τους εμποδίσει να συμπεριφέρονται άσχημα στο μέλλον. Ωστόσο, η έρευνα από την NCBI δείχνει ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερα ζητήματα μακροπρόθεσμα. Μπορεί να κάνει ακόμα χειρότερη τη συμπεριφορά του παιδιού σας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να φωνάζετε περισσότερο για να το διορθώσετε. Και ο κύκλος συνεχίζεται. Μια μελέτη του NCBI   σχετικά με τις σχέσεις γονέα-παιδιού έδειξε ότι αυτό ισχύει στις περισσότερες οικογένειες. Στη μελέτη έδειξε ότι από τους γονείς που φωνάζαν στα 13χρονα παιδιά τους αυτά αντέδρασαν αυξάνοντας τα επίπεδα κακής συμπεριφοράς τους κατά το επόμενο έτος.

 

  1. Αλλάζει τον τρόπο που αναπτύσσεται ο εγκέφαλός του

Μπορούν κυριολεκτικά να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ο εγκέφαλος του παιδιού σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι επεξεργάζονται τις αρνητικές πληροφορίες και τα γεγονότα πιο γρήγορα και σχολαστικά από τα καλά. Μία μελέτη της NCBI έδειξε αξιόπιστη ανίχνευση μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου ανθρώπων που είχαν ιστορικό γονικής καταγνωμικής κατάχρησης στην παιδική ηλικία με σαρώσεις εκείνων που δεν είχαν ιστορικό κακοποίησης. Βρήκαν μια αισθητή φυσική διαφορά στα μέρη του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την επεξεργασία των ήχων και της γλώσσας.

 

  1. Μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη

Εκτός από τα παιδιά που νιώθουν πληγωμένα, φοβισμένα ή λυπημένα όταν οι γονείς τους φωνάζουν, η λεκτική κατάχρηση έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει βαθύτερα ψυχολογικά ζητήματα που μεταφέρονται και  στην ενηλικίωση. Στη μελέτη που παρακολούθησε τα αυξανόμενα προβλήματα συμπεριφοράς από άτομα ηλικίας 13 ετών, οι ερευνητές από το NBCI βρήκαν επίσης μια ανοδική τάση στα συμπτώματα κατάθλιψης. Πολλές άλλες μελέτες δείχνουν επίσης μια σύνδεση μεταξύ συναισθηματικής κακοποίησης και κατάθλιψης ή άγχους. Αυτά τα είδη συμπτωμάτων μπορούν να οδηγήσουν σε επιδείνωση της συμπεριφοράς και μπορούν ακόμη και να αναπτυχθούν σε αυτοκαταστροφικές δράσεις, όπως η χρήση ναρκωτικών ή η αύξηση της επικίνδυνης σεξουαλικής δραστηριότητας.

 

  1. Σωματική υγεία

Οι εμπειρίες που έχουμε μεγαλώσει μας διαμορφώνουν με πολλούς τρόπους, μερικές από τις οποίες ίσως να μην καταλάβουμε. Το άγχος στην παιδική ηλικία από έναν προφορικά καταχρηστικό γονέα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός παιδιού για ορισμένα προβλήματα υγείας ως ενήλικας

 

  1. Χρόνιες Παθήσεις

Άλλη μια μελέτη από το NBCI διαπίστωσε τη σχέση μεταξύ των αρνητικών παιδικών εμπειριών, συμπεριλαμβανομένων των λεκτικών και άλλων μορφών κακοποίησης, και την αργότερα ανάπτυξη οδυνηρών χρόνιων παθήσεων. Οι παθήσεις περιλαμβάνουν αρθρίτιδα, κακούς πονοκεφάλους, προβλήματα πλάτης και αυχένα.

 

Εάν παρατηρήσετε στον εαυτό σας ότι φωνάζετε πολύ ή χάνετε την ψυχραιμία σας, ζητήστε βοήθεια. Ένας θεραπευτής ή ακόμα ένας άλλος γονέας μπορεί να σας βοηθήσει να ταξινομήσετε κάποια από αυτά τα συναισθήματα και να αναπτύξετε ένα σχέδιο για να τα αντιμετωπίσετε με πιο υγιή τρόπο.

 

Άφησε ένα σχόλιο