9 Συμβουλές Για Να Κοιμίσετε Το Παιδί Σας

Το πρόβλημα του ύπνου δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα για ενήλικες. τα παιδιά έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν επίσης. Και συνήθως κρατούν τους γονείς τους μαζί τους! Η ώρα για ύπνο μπορεί να γίνει μάχη όταν τα μικρά παιδιά δεν συμμορφώνονται με το ρολόι. Εδώ είναι εννιά  συμβουλές για να μάθετε πώς να κερδίσετε τον αγώνα.

 

  1. Ορίστε έναν εξατομικευμένο χρόνο για ύπνο

Τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο χρειάζονται μεταξύ 9 και 11 ωρών ύπνου κάθε βράδυ, αλλά υπάρχει μεγάλη ποικιλία στις ανάγκες και τα σχήματα του ύπνου. Τα περισσότερα παιδιά έχουν συνήθειες που δεν αλλάζουν πολύ, ανεξάρτητα από το τι κάνεις. Ένας πρωινός τύπος θα σηκωθεί ακόμα νωρίτερα ακόμη και αν τα βάζεις στο κρεβάτι αργά το βράδυ, και ένα παιδί που δεν κοιμάται νωρίς δεν θα κοιμηθεί συνήθως μέχρι να είναι έτοιμο το σώμα του. Μάθετε πόσο ύπνο χρειάζεται το παιδί σας για να ξυπνήσει ανανεωμένο και να ορίσετε μια κατάλληλη ώρα για ύπνο.

 

  1. Ορίστε χρόνο αφύπνισης

Αν γνωρίζετε πόσο ύπνο χρειάζεται το παιδί σας και πότε πάει για ύπνο, είναι απλά μαθηματικά να ορίσετε καθημερινό χρόνο αφύπνισης. Το να επιτρέπετε στο παιδί σας να κοιμάται λίγο αργά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες είναι γενναιόδωρο, αλλά μπορεί να σας οδηγήσει σε μια μεγαλη, άγρυπνη νύχτα. Αυτές οι επιπλέον ώρες ύπνου θα επηρεάσουν το παιδί σας όπως το jet-lag, καθιστώντας δύσκολο το σώμα τους να αισθάνεται κουρασμένο πριν τον ύπνο.

 

  1. Δημιουργήστε μια ρουτίνα για την ώρα του κρεβατιού

Οι ρουτίνες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για βρέφη, νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας. Κάνοντας συγκεκριμένα πράγματα πριν από το κρεβάτι, όπως ένα λουτρό ή το να διαβάσετε ένα παραμύθι, σηματοδοτούν για το παιδί σας τι πρόκειται να  ακολουθήσει. Γνωρίζοντας τι θα συμβεί στη συνέχεια είναι παρήγορο και χαλαρωτικό, ορίζοντας την τέλεια ατμόσφαιρα για ύπνο. Μετά από πολύ καιρό, το σώμα του παιδιού σας μπορεί να αρχίσει αυτόματα να χαλαρώνει και να νυστάζει στην αρχή της ρουτίνας.

 

  1. Απενεργοποιήστε την τηλεόραση τουλάχιστον δύο ώρες πριν από τον ύπνο

Μελέτη του NIH (National Library Of Medicine) έδειξε ότι το φως από μια τηλεοπτική οθόνη, τηλέφωνο ή οθόνη υπολογιστή μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι κύκλων ύπνου-αφύπνισης. Όταν τα επίπεδα μελατονίνης βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο, οι περισσότεροι άνθρωποι νυστάζουν και είναι έτοιμοι για κρεβάτι. Μόλις μισή ώρα τηλεόρασης ή άλλης οθόνης πριν από το κρεβάτι μπορεί να δημιουργήσει διαταραχή ώστε να κρατήσει το παιδί σας ξύπνιο μέχρι δύο επιπλέον ώρες. Κάντε το υπνοδωμάτιο μία ζώνη χωρίς οθόνη ή τουλάχιστον βεβαιωθείτε ότι όλες οι οθόνες είναι εντελώς σκοτεινές πρίν την ώρα του ύπνου.

 

  1. Μειώστε το άγχος πριν από τον ύπνο

Μια άλλη ορμόνη που παίζει ρόλο στον ύπνο είναι η κορτιζόλη, γνωστή και ως “ορμόνη στρες”. Όταν τα επίπεδα κορτιζόλης είναι υψηλά, το σώμα του παιδιού σας δεν θα μπορεί να ηρεμήσει και να κοιμηθεί. Φροντίστε να ασχολείστε με ήρεμες δραστηριότητες πριν το ύπνο, σβήστε τα φώτα και κάντε το περιβάλλον όσο πιο ήσυχο γίνετε. Αυτό μπορεί να αποτρέψει την υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης στο σύστημα του παιδιού σας.

 

  1. Δημιουργήστε ένα περιβάλλον που προκαλεί ύπνο

Ενώ ένα αρκουδάκι μπορεί να διευκολύνει το παιδί σας να κοιμηθεί, πάρα πολλά παιχνίδια μπορεί να το κάνουν πιο δύσκολο. Τα μαλακά σεντόνια, οι αποχρώσεις που σκουραίνουν το δωμάτιο και το σχετικά ήσυχο περιβάλλον μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να διαφοροποιήσει την ημέρα και τη νύχτα, διευκολύνοντας έτσι τον ύπνο.

 

  1. Κρατήστε το δροσερό

Ο κύκλος του ύπνου του παιδιού σας δεν εξαρτάται μόνο από το φως (ή την έλλειψή του). Είναι επίσης ευαίσθητο στη θερμοκρασία. Τα επίπεδα μελατονίνης βοηθούν στη ρύθμιση της πτώσης της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος που απαιτείται για ύπνο, αλλά μπορείτε να βοηθήσετε στον έλεγχο της εξωτερικής θερμοκρασίας. Μην ανάβετέ υπερβολικά την θέρμανση του δωμάτιου, κρατήστε μια τυπική θερμοκρασία.

 

  1. Μειώστε το “άγχος” για ύπνο

Ακριβώς όπως οι ενήλικες, τα παιδιά μπορούν να έχουν πρόβλημα να κλείσουν τα μυαλά τους για ύπνο. Αντί να αυξάνετε αυτό το άγχος επιμένοντας ότι ήρθε η ώρα να κοιμηθείτε, σκεφτείτε να εστιάσετε περισσότερο στην ιδέα της χαλάρωσης και να χαλαρώσετε το σώμα του παιδιού σας.

 

  1. Να είστε επιφυλακτικοί για τις διαταραχές του ύπνου

Εάν, παρά τις καλύτερες προσπάθειές σας, το παιδί σας εξακολουθεί να έχει πρόβλημα να κοιμηθεί ή να παραμείνει κοιμισμένο, ή επίμονοι εφιάλτες ή νυχτερινή τρομοκρατία, μπορεί να έχουν μια συγκεκριμένη διαταραχή του ύπνου. Συζητήστε με τον παιδίατρο σας σχετικά με τις ανησυχίες σας.

Άφησε ένα σχόλιο