Γιατί Το Παιδί Μου Εχει Ξηρό Βήχα;

Ξηρός έναντι υγρού βήχα. Ο βήχας είναι ένα ουσιαστικό μέρος του αμυντικού συστήματος του σώματός σας, βοηθά να απαλλαγείτε από δυνητικά επιβλαβή και ερεθιστικά μικρόβια. Οι βήχες έρχονται σε πολλούς τύπους, συμπεριλαμβανομένων υγρών και ξηρών. Ο υγρός βήχας  παράγει ή ακούγεται σαν να παράγει, φλέγμα ή βλέννα. Ο ξηρός βήχας, από την άλλη πλευρά, δεν το κάνει. Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν ένα ξηρό βήχα στα παιδιά, από ένα απλό κρυολόγημα ώς και ένα εισπνεόμενο αέριο.

 

Ιογενείς λοιμώξεις

Μια ποικιλία ιών αναπνευστικών λοιμώξεων μπορεί να οδηγήσει σε βήχα λόγω ερεθισμού και φλεγμονής στους αεραγωγούς.

 

Ορισμένες λοιμώξεις που συνήθως προκαλούνται από ιούς και μπορούν να οδηγήσουν σε ξηρό βήχα σε παιδιά περιλαμβάνουν:

 • κοινό κρυολόγημα
 • γρίπη
 • καπούλια
 • πνευμονία
 • βρογχιολίτιδα

Ανάλογα με τη νόσο, ο βήχας μπορεί να ακούγεται βραχνός ή να έχει περισσότερο ήχο συριγμού. Μπορεί επίσης να επιδεινωθεί τη νύχτα εξαιτίας της βλέννας από τη μύτη που τρέχει κάτω από το λαιμό, δημιουργώντας ενοχλήσεις.

 

Άλλες ενδείξεις ότι το παιδί σας μπορεί να έχει ιογενή λοίμωξη περιλαμβάνουν:

 • πυρετός
 • ρινική ή βουλωμένη μύτη
 • φτάρνισμα
 • πονοκέφαλο
 • πόνους στο σώμα

Σε αντίθεση με τις βακτηριακές λοιμώξεις, οι ιογενείς λοιμώξεις δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με αντιβιοτικά. Αντ ‘αυτού, η θεραπεία βασίζεται στο να πιει άφθονο νερό και υγρά. Εάν το παιδί σας είναι ηλικίας άνω των έξι μηνών, μπορεί να πάρει ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη για να βοηθήσει στην ανακούφιση του πυρετού και των πόνων του σώματος πάντα σμε την σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου που το παρακολουθεί. Αποφύγετε να τους δώσετε ασπιρίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο Reyes στα παιδιά. Μερικές φορές, ένας βήχας μπορεί να παραμείνει για αρκετές εβδομάδες μετά από ιογενή αναπνευστική λοίμωξη. Είναι πιθανό ότι συμβαίνει λόγω παρατεταμένης φλεγμονής ή ευαισθησίας στους αεραγωγούς μετά τη μόλυνση.

 

Κοκκύτης

Ο μαλακός βήχας, ονομάζεται επίσης κοκκύτης, είναι μια μεταδοτική βακτηριακή λοίμωξη των αεραγωγών. Ο βήχας εμφανίζεται λόγω των τοξινών που παράγονται από τα βακτήρια, τα οποία βλάπτουν τους αεραγωγούς και προκαλούν τη διόγκωση τους. Τα παιδιά με κοκκύτη συχνά έχουν μακρή βήχα που τα δυσκολεύει στη αναπνοή.

 

Συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσετε είναι αυτά του:

 • χαμηλού πυρετού
 • ρινική καταρροή
 • φτάρνισμα

Ο μαλακός βήχας μπορεί να είναι σοβαρός, ειδικά για βρέφη. Η ταχεία θεραπεία, η οποία είναι μια πορεία αντιβιοτικών, είναι απαραίτητη, συμβουλευτείτε άμεσα τον παιδιατρό σας.

 

Βρογχικό Άσθμα

Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση που περιλαμβάνει τη φλεγμονή και τη στένωση των αεραγωγών. Το άσθμα μπορεί να δυσκολεύσει την αναπνοή. Τα συμπτώματα του άσθματος μπορούν να ενεργοποιηθούν από μια ποικιλία πράξεων, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών ερεθιστικών, των αναπνευστικών ασθενειών ή της άσκησης. Μπορεί επίσης να ακούσετε ένα θόρυβοω σαν σφύριγμα όταν το παιδί σας αναπνέει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο χρόνιος βήχας μπορεί να είναι το μόνο σύμπτωμα του άσθματος.

 

Άλλα συμπτώματα του άσθματος που μπορεί να παρατηρήσετε μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • δυσκολία στην αναπνοή
 • γρήγορη αναπνοή
 • χαμηλά επίπεδα ενέργειας
 • σφίξιμο στο στήθος ή πόνο

Εάν το παιδί σας έχει διαγνωστεί με άσθμα, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα συνεργαστεί μαζί σας για να αναπτύξει κάτι που ονομάζεται σχέδιο δράσης για το άσθμα. Ένα σχέδιο δράσης για το άσθμα θα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τους παράγοντες που προκαλούν το άσθμα του παιδιού σας καθώς και πώς και πότε πρέπει να λαμβάνουν τα φάρμακά τους. Το φάρμακο για το άσθμα βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής στους αεραγωγούς του παιδιού σας. Το παιδί σας θα έχει πιθανώς δύο τύπους φαρμάκων – ένα για μακροχρόνιο έλεγχο άσθματος και ένα για γρήγορη ανακούφιση από συμπτώματα άσθματος.

Φραγμός του αναπνευστικού σωλήνα. Δεν είναι ασυνήθιστο για μικρά παιδιά να βάζουν πράγματα στο στόμα τους, συμπεριλαμβανομένων κουμπιών, χάντρες και άλλα μικρά αντικείμενα. Αν εισπνεύσουν πάρα πολύ βαθιά, το αντικείμενο μπορεί να κατακρημνιστεί στον αεραγωγό τους. Ή ακόμη θα μπορούσαν να καταπιούν το αντικείμενο, φτάνοντας έτσι να κολλήσει στον οισοφάγο. Εάν το παιδί σας έχει καταπιεί ή εισπνεύσει κάτι, ο βήχας μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το σώμα του προσπαθεί να απομακρύνει το αντικείμενο. Μπορεί επίσης να ακούσετε θόρυβο ή πνιγμό. Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας έχει εισπνεύσει ή κατάπιε ένα ξένο αντικείμενο, αναζητήστε άμεση θεραπεία. Μπορεί να χρειαστεί βρογχοσκόπηση για να βρείτε και να αφαιρέσετε το αντικείμενο. Αφού αφαιρεθεί το αντικείμενο, θα πρέπει να το παρακολουθήσετε για ενδείξεις λοίμωξης ή περαιτέρω ερεθισμό.

 

Αλλεργίες

Οι αλλεργίες συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα σφάλει και κάτι ακίνδυνο το αναγνωρίζει ως έναν ξένο εισβολέα και προκαλεί υπερβολικές αντιδράσεις. Αυτό που προκαλεί μια αλλεργική αντίδραση ονομάζεται αλλεργιογόνο. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά αλλεργιογόνα, όπως η γύρη, η οσμή των ζώων και συγκεκριμένα τρόφιμα ή φάρμακα. Μια ουσία που ονομάζεται ισταμίνη απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια μιας αλλεργικής αντίδρασης και μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά συμπτώματα. Ο χονδροειδής, ξηρός βήχας μπορεί να είναι σύμπτωμα αλλεργιών, ιδιαίτερα αν ξεκινάει σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους ή συμβαίνει μετά από έκθεση σε κάτι συγκεκριμένο.

 

Άλλα συμπτώματα αλλεργίας περιλαμβάνουν:

 • φτάρνισμα
 • φαγούρα, υδατώδη μάτια
 • ρινική καταρροή
 • εξάνθημα

Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε τις αλλεργίες είναι να αποφύγετε πράγματα που προκαλούν τα συμπτώματα του παιδιού σας. Εάν το παιδί σας φαίνεται να έχει συχνά αλλεργίες, ίσως θελήσετε να επισκεφθείτε έναν ειδικό για αλλεργίες. Μπορούν να σας βοηθήσουν να περιορίσετε τα πιθανά αλλεργιογόνα και να προτείνετε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο διαχείρισης.

 

Ερεθισμοί

Η έκθεση σε διάφορους ερεθισμούς του περιβάλλοντος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον λαιμό που οδηγεί σε ξηρό βήχα.

 

Τα κοινά ερεθιστικά που μπορεί να προκαλέσουν βήχα περιλαμβάνουν:

 

 • καπνός τσιγάρου
 • εξάτμιση αυτοκινήτου
 • μόλυνση του αέρα
 • σκόνη
 • μούχλα
 • αέρας που είναι πολύ κρύος ή ξηρός

Εάν το παιδί σας είναι εκτεθειμένο σε κάτι από τα παραπάνω, ο ξηρός βήχας μπορεί να γίνει χρόνιος. Το παιδί σας μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο στον ερεθισμό εάν έχει επίσης αλλεργίες ή άσθμα.

 

Σωματικός βήχας

Ένας σωματικός βήχας είναι ένας όρος που οι γιατροί χρησιμοποιούν για να αναφερθούν σε βήχα που δεν έχει ξεκάθαρη αιτία και δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία. Αυτοί οι βήχες συνήθως προκαλούν κάποιο είδος υποκείμενου ψυχολογικού προβλήματος ή αγωνίας. Αυτοί οι βήχες συχνά διαρκούν περισσότερο από έξι μήνες και παρεμποδίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες. Εάν ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης του παιδιού σας αποκλείσει όλες τις πιθανές αιτίες του ξηρού βήχα, μπορεί να το διαγνώσει ως σωματικό βήχα. Θα μιλήσετε πιθανώς σε παιδοψυχολόγο ή ψυχίατρο. Επίσης, η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της κατάστασης.

Άφησε ένα σχόλιο