Μπορείτε Να Εκπαιδεύσετε Τον Εγκέφαλό Σας Για Να Αποκτήσετε Φωτογραφική Μνήμη?

Αυτό που έχει συλληφθεί σε μια φωτογραφία δεν μπορεί ποτέ να αλλάξει. Κάθε φορά που βλέπετε μια φωτογραφία, θα δείτε τις ίδιες εικόνες και χρώματα. Ο όρος φωτογραφική μνήμη φέρνει στο νου την ικανότητα να θυμάται κανεις τι ακριβώς έχει δει για πάντα. Ωστόσο, η μνήμη δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο.

Ιδεολογική Μνήμη

Υπάρχει μια δυνατότητα που μερικοί άνθρωποι την χρησιμοποιούν για να τραβήξουν στιγμιαία οπτικές εικόνες. Αυτή η δυνατότητα αναφέρεται ως ετικέτα μνήμης. Η ιδεολογική μνήμη θεωρείται ότι εμφανίζεται σε ένα μικρό ποσοστό των παιδιών, αν και ακόμη και αυτή η υπόθεση δεν είναι καθόλου καθοριστική. Κάποιος με μια καλά εκλεπτυσμένη μνήμη θα μπορέσει να συνεχίσει να βλέπει, στο μυαλό του, ένα ακριβές οπτικό στοιχείο για κάτι που μόλις είδε ή παρουσιάστηκε. Θα είναι σε θέση να κρατήσουν  την άθικτη εικόνα σε οπτική μορφή για μερικά δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά. Μετά από αυτό, οι λεπτομέρειες στις ετικέτες μπορούν να αλλάξουν, να εξασθενίσουν τελείως ή να ληφθούν στη βραχυπρόθεσμη μνήμη, όπου μπορεί να εξασθενήσουν, να αλλάξουν ή να συλληφθούν σε μακροχρόνια μνήμη. Η ιδεατή μνήμη θεωρείται ότι διαλύεται εντελώς καθώς πλησιάζει η ενηλικίωση.

 

Ιδεατής εναντίον φωτογραφικής μνήμης

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τους όρους της φωτογραφικής μνήμης και της ιδεατής μνήμης εναλλακτικά, αλλά αυτά τα δύο φαινόμενα είναι διαφορετικά. Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι έχουν φωτογραφικές μνήμες λένε ότι μπορούν να ανακαλέσουν οπτικά για πολύ μεγάλες χρονικές περιόδους ή μόνιμα, χωρίς αλλαγές στη λεπτομέρεια. Εάν η φωτογραφική μνήμη είναι εφικτή ή όχι, υπάρχουν στρατηγικές για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας να θυμάται περισσότερο αυτό που βλέπετε. Και αυτό είναι πολύ καλό πράγμα. Είναι μια φωτογραφική μνήμη ένα πραγματικό πράγμα; Μια φορά κι έναν καιρό, θεωρήθηκε ότι μόνο το 60% του πληθυσμού ήταν οπτικοί, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν σε θέση να διατηρήσουν τη γνώση και τη μνήμη που αποκτήθηκαν μέσω οπτικών ερεθισμάτων.

 

Η τρέχουσα συμβατική σοφία είναι ότι όλοι – ή σχεδόν όλοι – άνθρωποι αποκτούν γνώση και μνήμη με αυτόν τον τρόπο. Η οπτική μάθηση διαφέρει θεωρητικά από τη φωτογραφική μνήμη, αλλά μπορεί να είναι απαραίτητο στοιχείο στην εμφάνισή της. Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι έχουν φωτογραφική μνήμη λένε ότι μπορούν να δουν μια φωτογραφία, σκηνή, εικόνα ή άλλη μορφή οπτικών ερεθισμάτων και να διατηρήσουν την εικόνα ακριβώς όπως εμφανίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ενώ γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλος έχει πολύ μεγάλη ικανότητα για τη διατήρηση οπτικών, μακροπρόθεσμων αναμνήσεων, αυτό το είδος ισχυρισμού είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί οριστικά. Σίγουρα, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν καλύτερη ανάκληση φωτογραφιών από άλλους.

 

Μπορείτε να εκπαιδεύσετε τη μνήμη σας να είναι φωτογραφική;

Δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι μπορείτε να εκπαιδεύσετε τη μνήμη σας για να γίνει φωτογραφική. Μπορείτε, ωστόσο, να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλο σας για να θυμάστε περισσότερα.

Ασκήσεις για την ενίσχυση της μνήμης σας

Η διατήρηση του εγκεφάλου σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσετε τη μνήμη σας.

Δοκιμάστε μνημονικά συστήματα

Οι μνημονικοί χρησιμοποιούν πρότυπα συλλόγων, επιστολών, εικόνων ή ιδεών για να σας βοηθήσουν να θυμηθουν κάτι. Ένα απλό μνημονικό σύστημα ίσως είναι να αλλάξετε το όνομα ενός ατόμου που μόλις συναντήσατε με μια λέξη που μπορείτε εύκολα να ανακαλέσετε. Στη συνέχεια, θα θυμάστε τη λέξη όταν θέλετε να καλέσετε το όνομα του ατόμου.

 

Μερικά μνημονικά συστήματα περιλαμβάνουν:

 

Η μέθοδος loci: Αυτή η στρατηγική που ενισχύει τη μνήμη χρονολογείται από τις ημέρες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και αναφέρεται επίσης ως το ανάκτορο μνήμης. Για να το δοκιμάσετε, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

Σκεφτείτε το πράγμα που θέλετε να θυμηθείτε και δημιουργήστε μια οπτική εικόνα αυτού.

Δημιουργήστε μια σχέση με το πράγμα που θέλετε να θυμάστε. Για παράδειγμα, αν θέλετε να θυμάστε μια διεύθυνση, απεικονίστε τη γραπτή διεύθυνση στην μπροστινή πόρτα που εμφανίζετε με εξαιρετικές λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του χρώματος, του ρόπτρο πόρτας και κάθε άλλης εικόνας.

Όταν θέλετε να ανακαλέσετε την πραγματική διεύθυνση, απεικονίστε την μπροστινή πόρτα και η διεύθυνση θα πρέπει να εμφανιστεί στο μυαλό σας.

Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι αυτό το σύστημα λειτουργεί καλύτερα εάν οι εικόνες που δημιουργούν είναι ακραίες, παράλογες, παράξενες, ανόητες ή αστείες.

Το σύστημα των πείρων: Αυτό το σύστημα συσχετίζει τα πράγματα που γνωρίζετε καλά, όπως το αλφάβητο, με τα πράγματα που θέλετε να θυμάστε. Λειτουργεί με τη δημιουργία σύνδεσης ή υπενθύμισης.

Να ένα παράδειγμα:

Δημιουργήστε μια νοητική εικόνα ενός πασσάλου που φέρει ετικέτα με γράμμα ή αριθμό.

Στη συνέχεια, κρεμάστε αυτό που θέλετε να θυμάστε σε αυτό.

 

Άλλες ενισχυτές μνήμης:

  • εκμάθηση μιας νέας γλώσσας
  • κάνοντας πάζλ
  • αρκετό ύπνο
  • την ανάγνωση βιβλίων, εφημερίδων και άρθρων περιοδικών – τόσο πιο δύσκολο είναι το καλύτερο
  • προσθέτοντας τουλάχιστον μίας καινουργιας λέξης στο λεξιλογίου σας κάθε μέρα
  • κάνοντας αερόβια άσκηση
  • Διαλογισμός

 

Η επιστήμη δεν μπόρεσε να αποδείξει την ύπαρξη πραγματικής φωτογραφικής μνήμης. Είναι πιθανό ορισμένα παιδιά να εμφανίζουν έναν τύπο ανάκλησης φωτογραφικής μνήμης, γνωστού ως ιδεατής μνήμης, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί οριστικά. Ενώ μπορεί να μην είναι δυνατόν να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας ώστε να έχετε φωτογραφική μνήμη, μπορείτε να βελτιώσετε τη μνήμη σας μέσω μνημονικών και άλλων τεχνικών. Απλά πράγματα όπως ο ύπνος και η άσκηση βοηθούν επίσης στην ενίσχυση της μνήμης.

Άφησε ένα σχόλιο