Ολα Οσα Πρέπει Να Ξέρετε Για Τη Γρίπη

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του κρυολογήματος και της γρίπης;

Το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη μπορεί να φαίνονται αρχικά παρόμοια. Είναι ιδίες οι αναπνευστικές ασθένειες και να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Αλλά διάφοροι ιοί προκαλούν αυτές τις δύο συνθήκες. Τα συμπτώματά θα σας βοηθήσουν να πείτε τη διαφορά μεταξύ τους.

 

Το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη μοιράζονται μερικά κοινά συμπτώματα. Τα άτομα που πάσχουν από τα δυο αυτά συχνά αντιμετωπίζουν:

 • βουλωμένη μύτη
 • φτέρνισμα
 • πόνοι σώματος
 • γενική κόπωση

Κατά κανόνα, τα συμπτώματα της γρίπης είναι πιο σοβαρά από τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Μια άλλη διαφορά μεταξύ των δύο είναι πόσο σοβαρή είναι. Τα κρυολογήματα σπάνια προκαλούν άλλες υγειονομικές καταστάσεις ή προβλήματα. Αλλά η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση των αυτιών ,λοιμώξεις, πνευμονία και σηψαιμία. Για να διαπιστώσετε εάν τα συμπτώματά σας είναι από ένα απλό κρυολόγημα ή από τη γρίπη, πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Ο γιατρός σας θα εκτελέσει εξετάσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε τι είναι πίσω από τα συμπτώματα σας. Εάν ο γιατρός σας διαγνώσει ένα κρυολόγημα, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε μόνο τα συμπτώματά σας έως ότου ο ιός κλείσει τον κύκλο του. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να περιλαμβάνουν τη χρήση over-the-counter (OTC) κρύο φάρμακα, να παραμείνουμε ενυδατωμένοι και να ξεκουραστούμε. Η λήψη του φαρμάκου της γρίπης νωρίς στον κύκλο του ιού μπορεί να συμβάλει στη μείωση της σοβαρότητας της νόσου και στη μείωση του χρόνου που είστε άρρωστος. Η ξεκούραση και η ενυδάτωση είναι επίσης επωφελής για τους ανθρώπους με τη γρίπη. Όπως και το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη χρειάζεται χρόνο από  το σώμα σας για να την ξεπεράσετε.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;

Εδώ είναι μερικά από τα κοινά συμπτώματα της γρίπης.

 

Πυρετός

Η γρίπη σχεδόν πάντα προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως πυρετός. Οι περισσότεροι πυρετοί σχετιζόμενοι με τη γρίπη κυμαίνονται από έναν χαμηλό πυρετό γύρω στους 37,8 ° C έως τους 40 ° C . Αν και ανησυχητικό, δεν είναι ασυνήθιστο τα μικρά παιδιά να έχουν υψηλότερους πυρετούς από τους ενήλικες. Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει τη γρίπη, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Μπορεί να αισθάνεστε “πυρετό” όταν έχετε αυξημένη θερμοκρασία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ρίγη, ιδρώτα ή νιώθουμε κρύα παρά την υψηλή θερμοκρασία του σώματος. Οι περισσότεροι πυρετοί διαρκούν λιγότερο από μία εβδομάδα, συνήθως περίπου τρεις έως τέσσερις ημέρες.

 

Βήχας

Ένας ξηρός, επίμονος βήχας είναι κοινός με τη γρίπη. Ο βήχας μπορεί να επιδεινωθεί, να γίνει άβολος και επώδυνος. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε δύσπνοια ή δυσφορία στο στήθος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Πολλοί βήχες που σχετίζονται με τη γρίπη μπορούν να διαρκέσουν περίπου δύο εβδομάδες.

 

Μυϊκοί πόνοι

Αυτοί οι πόνοι των μυών που σχετίζονται με τη γρίπη είναι συνηθέστεροι στο λαιμό, την πλάτη, τους βραχίονες και τα πόδια σας. Μπορούν συχνά να είναι σοβαρές, καθιστώντας δύσκολη την κίνηση ακόμη και όταν προσπαθείτε να εκτελέσετε βασικές εργασίες.

 

Πονοκέφαλο

Το πρώτο σύμπτωμα της γρίπης μπορεί να είναι σοβαρός πονοκέφαλος. Μερικές φορές τα συμπτώματα των ματιών, συμπεριλαμβανομένης της ευαισθησίας φωτός και ήχου, συμβαδίζουν με τον πονοκέφαλο σας.

 

 

Κούραση

Το αίσθημα κόπωσης είναι ένα όχι τόσο προφανές σύμπτωμα της γρίπης. Το αίσθημα γενικής αδιαθεσίας μπορεί να είναι ένα σημάδι πολλών συνθηκών. Αυτά τα συναισθήματα κούρασης και κόπωσης μπορεί να έρθουν γρήγορα και να είναι δύσκολο να ξεπεραστούν.

 

 

Πόσο διαρκεί η γρίπη;

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από τη γρίπη σε περίπου μία εβδομάδα. Αλλά μπορεί να χρειαστούν αρκετές μέρες για να νιώσετε πίσω στο συνηθισμένο σας εαυτό. Δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεστε κουρασμένοι για αρκετές ημέρες αφού τα συμπτώματα της γρίπης έχουν υποχωρήσει. Είναι σημαντικό να μένετε στο σπίτι μακριά από το σχολείο ή την δουλειά μέχρι να είστε ελεύθεροι από πυρετό για τουλάχιστον 24 ώρες (και αυτό χωρίς να λαμβάνετε φάρμακα που μειώνουν τον πυρετό). Εάν έχετε τη γρίπη, είστε μεταδοτική μια ημέρα πριν εμφανιστούν τα συμπτώματά σας και μέχρι πέντε έως επτά ημέρες μετά.

 

Επιλογές θεραπείας για τη γρίπη

Οι περισσότερες περιπτώσεις της γρίπης είναι αρκετά ήπιες ώστε να μπορείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας στο σπίτι χωρίς συνταγογραφούμενα φάρμακα. Είναι σημαντικό να μένετε στο σπίτι και να αποφύγετε την επαφή με άλλους όταν παρατηρείτε για πρώτη φορά συμπτώματα γρίπης.

 

Θα πρέπει επίσης:

 • Να πίνετε πολλά υγρά. Αυτό περιλαμβάνει νερό, σούπα και ποτά χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.
 • Αντιμετωπίστε συμπτώματα όπως πονοκέφαλο και πυρετό με φαρμακευτικά σκευάσματα.
 • Πλύνετε τα χέρια σας για να αποτρέψετε τη διάδοση του ιού σε άλλες επιφάνειες ή σε άλλους ανθρώπους στο σπίτι σας.
 • Καλύψτε τον βήχα σας και φτερνίστε με ένα χαρτομάντηλο.

 

Εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν, καλέστε το γιατρό σας. Μπορούν να συνταγογραφήσουν ένα φάρμακο κατά των ιών. Όσο πιο γρήγορα πάρετε αυτό το φάρμακο, τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι. Θα πρέπει να ξεκινήσετε τη θεραπεία εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων σας.

 

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας μόλις εμφανιστούν συμπτώματα εάν είστε σε υψηλό κίνδυνο για επιπλοκές σχετιζόμενες με τη γρίπη. Αυτές οι ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • τις γυναίκες που είναι έγκυες ή μέχρι δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό
 • άτομα ηλικίας τουλάχιστον 65 ετών
 • παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών (ιδίως παιδιά κάτω των 2 ετών)
 • άτομα που ζουν σε εγκαταστάσεις χρόνιας φροντίδας ή νοσοκομεία
 • άτομα που έχουν χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιοπάθεια ή πνευμονική νόσο

Ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει άμεσα τον ιό της γρίπης. Μπορούν επίσης να συνταγογραφήσουν ένα  φάρμακο για την πρόληψη επιπλοκών.

 

Πότε είναι η εποχή της γρίπης;

Είναι πιο πιθανό να αρρωστήσετε κατά τη διάρκεια της πτώσης θερμοκρασίας και των χειμερινών μηνών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περνάτε περισσότερο χρόνο σε στενούς χώρους με άλλους ανθρώπους και εκτίθενται επίσης σε πολλές διαφορετικές ασθένειες. Είναι πιθανότερο να πιάσετε τη γρίπη αν έχετε ήδη κάποια άλλη λοίμωξη. Αυτό συμβαίνει επειδή άλλες λοιμώξεις μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να σας κάνουν πιο ευάλωτους σε νέες.

 

Θεραπείες για τα συμπτώματα της γρίπης

Το να είσαι άρρωστος από τη γρίπη δεν είναι διασκεδαστικό. Ωστόσο, υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα για τα συμπτώματα της γρίπης και πολλά από αυτά παρέχουν μεγάλη ανακούφιση.

 

Κρατήστε αυτές τις θεραπείες στο μυαλό, αν έχετε τη γρίπη:

 

 • Παυσίπονα. Αναλγητικά όπως η ακεταμινοφαίνη και η ιβουπροφαίνη συνιστώνται συχνά για να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων. Αυτά περιλαμβάνουν μυϊκούς πόνους και πόνους, πονοκέφαλο και πυρετό.
 • Αποσυμφορητικά. Αυτός ο τύπος φαρμάκου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης και της πίεσης στους κόλπους και στα αυτιά σας. Κάθε τύπος αποσυμφορητικού μπορεί να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τις ετικέτες για να βρείτε αυτό που είναι καλύτερο για σας.
 • Αποχρεμπτικά. Αυτός ο τύπος φαρμάκου βοηθά στη χαλάρωση των παχιών εκκρίσεων του κόλπου που κάνουν το κεφάλι σας να είναι βουλωμένο και να προκαλεί βήχα.
 • Κατασταλτικά του βήχα. Ο βήχας είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα της γρίπης και ορισμένα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του. Αν δεν θέλετε να παίρνετε φάρμακα, μερικές συνταγές χρησιμοποιούν το μέλι και το λεμόνι για να διευκολύνουν έναν πονόλαιμο και τον βήχα.

Προσέξτε να μην αναμειγνύετε τα φάρμακα. Η χρήση περιττών φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες. Είναι καλύτερο να παίρνετε φάρμακα που ισχύουν για τα κυρίαρχα συμπτώματα. Εν τω μεταξύ, ξεκουραστείτε. Το σώμα σας καταπολεμά τον ιό της γρίπης, οπότε πρέπει να του δώσετε αρκετό χρόνο χαλαρώσεις. Καλέστε ότι αρρωστήσατε, μείνετε στο σπίτι και ξεκουραστείτε. Μην πηγαίνετε στη δουλειά ή στο σχολείο με πυρετό.

 

Πρέπει επίσης να πίνετε πολλά υγρά. Το νερό, ο χυμός, τα αθλητικά ποτά και η σούπα μπορούν να σας βοηθήσουν να μείνετε ενυδατωμένοι. Τα ζεστά υγρά, όπως η σούπα και το τσάι, έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι βοηθούν στη μείωση του πόνου από τον πονόλαιμο.

 

Συμπτώματα γρίπης σε ενήλικες

Ο πυρετός που σχετίζεται με τη γρίπη εμφανίζεται σε ενήλικες και μπορεί να είναι σοβαρός. Για πολλούς ενήλικες, ένας ξαφνικός υψηλός πυρετός είναι το πρώιμο σύμπτωμα μόλυνσης από γρίπη. Οι ενήλικες σπάνια προκαλούν πυρετό, εκτός εάν έχουν σοβαρή λοίμωξη. Ο ιός της γρίπης προκαλεί απότομη υψηλή θερμοκρασία μεγαλύτερη των 37,8 ° C. Πέρα από αυτό, τα παιδιά και οι ενήλικες μοιράζονται πολλά από τα ίδια συμπτώματα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ένα ή περισσότερα συμπτώματα περισσότερο από ένα άλλο άτομο. Η μόλυνση της γρίπης κάθε ατόμου θα είναι διαφορετική.

 

Ποια είναι η περίοδος επώασης για τη γρίπη;

Η τυπική περίοδος επώασης για τη γρίπη είναι μία έως τέσσερις ημέρες. Η επώαση αναφέρεται στην περίοδο κατά την οποία ο ιός βρίσκεται στο σώμα σας και αναπτύσσεται. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενδέχεται να μην εμφανίζονται συμπτώματα του ιού. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είστε μεταδοτικοί. Πολλοί άνθρωποι μπορούν να διαδώσουν τον ιό σε άλλους την ημέρα πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Τα εκατομμύρια των μικροσκοπικών σταγονιδίων, που παράγονται όταν φτερνίζουμε, βήχουμε ή μιλάμε, εξαπλώνουν τον ιό της γρίπης. Αυτά τα σταγονίδια εισέρχονται στο σώμα σας μέσα από τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια σας. Μπορείτε επίσης να πάρετε τη γρίπη αγγίζοντας μια επιφάνεια που έχει τον ιό πάνω της και στη συνέχεια αγγίζοντας τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια σας.

 

Υπάρχει κάτι τέτοιο όπως η “24ωρη γρίπη”;

Η “24ωρη γρίπη” είναι μια κοινή λοίμωξη που δεν έχει καμία σχέση με τη γρίπη, παρά το γεγονός ότι μοιράζεται ένα όνομα. Η 24ωρη γρίπη προκαλείται από ένα γένος ιών που ονομάζεται νορβιοϊός.

 

Τα συμπτώματα μιας λοίμωξης από νοροϊό περιλαμβάνουν:

 • διάρροια
 • ναυτία
 • εμετό
 • στομαχικές κράμπες

Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται στο γαστρεντερικό σύστημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η 24ωρη γρίπη καλείται μερικές φορές «γρίπη στομάχου». Παρόλο που ονομάζεται “24ωρη γρίπη”, μπορεί να είστε άρρωστος για έως και τρεις ημέρες.

 

Τα συμπτώματα της 24ωρης γρίπης και της γρίπης  είναι διαφορετικά. Η γρίπη είναι μια αναπνευστική ασθένεια. Τα συμπτώματα της γρίπης του αναπνευστικού συστήματος περιλαμβάνουν:

 • βήχα
 • πονοκεφάλους
 • πυρετός
 • ρινική καταρροή
 • πόνοι σώματος

 

Μερικοί άνθρωποι με γρίπη μπορεί να παρουσιάσουν ναυτία και έμετο ενώ είναι άρρωστοι. Αλλά αυτά τα συμπτώματα δεν είναι τόσο συνηθισμένα στους ενήλικες.

 

Είναι η γρίπη μολυσματική;

Εάν έχετε τη γρίπη, είστε μεταδοτικοί. Πολλοί άνθρωποι είναι μεταδοτικοί και μπορούν να διαδώσουν τον ιό ήδη μια μέρα πριν παρουσιάσουν συμπτώματα. Με άλλα λόγια, μπορεί να μοιράζεστε τον ιό πριν συνειδητοποιήσετε ότι είστε άρρωστοι. Μπορεί να παραμείνετε μολυσματικοί από πέντε έως επτά ημέρες αφότου εμφανιστούν τα συμπτώματά σας. Τα μικρά παιδιά είναι συχνά μεταδοτικά για περισσότερο από επτά ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Οι άνθρωποι που έχουν ένα ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να βιώσουν τα συμπτώματα του ιού περισσότερο. Εάν έχετε τη γρίπη, μένετε στο σπίτι. Κάνετε το πλάνο σας για να αποτρέψετε την εξάπλωση του ιού σε άλλους ανθρώπους. Αν έχετε διαγνωστεί, ειδοποιήστε οποιονδήποτε ήρθε σε επαφή με την ημέρα πριν εμφανιστούν τα συμπτώματά σας.

 

Υπάρχει φάρμακο για τη γρίπη;

Τα φάρμακα που ονομάζονται αντιβιοτικά φάρμακα μπορούν να θεραπεύσουν τη γρίπη. Δεν μπορείτε να αγοράσετε αυτά τα φάρμακα από το φαρμακείο. Διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή και πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό ή έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να λάβετε ιατρική συνταγή. Τα αντιβιοτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της γρίπης μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Μπορούν επίσης να συντομεύσουν τη διάρκεια της γρίπης κατά μια ημέρα ή δύο.

 

Τα αντιβιοτικά φάρμακα είναι σημαντικά για άτομα με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών από τη γρίπη. Τα άτομα αυτής της κατηγορίας υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • παιδιά κάτω των 5 ετών (ειδικά παιδιά κάτω των 2 ετών)
 • ενήλικες που είναι τουλάχιστον 65 ετών
 • τις γυναίκες που είναι έγκυες ή μέχρι δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό
 • άτομα με χρόνιες ιατρικές παθήσεις που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα

 

Τα πρώτα συμπτώματα της γρίπης

Τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται γρήγορα. Αυτή η ξαφνική εμφάνιση των συμπτωμάτων είναι συχνά το πρώτο χαρακτηριστικό της γρίπης. Με παρόμοιες ασθένειες, όπως το κρυολόγημα, μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες για να εμφανιστούν τα συμπτώματα. Ένα άλλο σύνηθες πρόωρο σύμπτωμα της γρίπης είναι το εύρος του πόνου. Τα άτομα που είναι γριπωμένα αισθάνονται άβολα σε όλο το σώμα τους ως πρόωρο σύμπτωμα. Μπορεί να νιώθετε σαν να “χτυπηθήκατε από ένα φορτηγό”. Αυτό το συναίσθημα μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα της γρίπης. Μετά από αυτό, άλλα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται, καθιστώντας προφανές ότι έχετε τον ιό.

 

Υπάρχουν φυσικές θεραπείες για την γρίπη;

 • Σούπα. Η ζεστή σούπα κοτόπουλου λειτουργεί σε πολλά επίπεδα ως θεραπεία για τη γρίπη. Το ζεστό υγρό μπορεί να διευκολύνει τον πονόλαιμο και να παρέχει ενυδάτωση και ηλεκτρολύτες.
 • Μέλι. Το μέλι είναι ένα αποτελεσματικό φάρμακο κατά του βήχα. Προσθέστε μερικές κουταλιές στο τσάι σας ή τρώτε μια μικρή κουταλιά αν προσπαθείτε να σταματήσετε τον βήχα.
 • Τζίντζερ. Πετάξτε μερικές φέτες τζίντζερ στο τσάι σας ή σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και πιείτε το. Αυτή η ρίζα έχει θεραπευτικές ιδιότητες που μπορούν να διευκολύνουν έναν πονόλαιμο και να καταστέλλουν έναν βήχα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει με την ναυτία.

Άφησε ένα σχόλιο