Το Vape Μπορεί Να Βλάψει Το DNA;

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παράγουν χημικά που μπορούν να βλάψουν το DNA του ατόμου, το πρώτο βήμα σε ένα μονοπάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο, σύμφωνα με μελέτη. Το σάλιο μιας μικρής ομάδας χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων περιελάβανε αυξημένα επίπεδα τριών ενώσεων επιβλαβών για το DNA, ανέφεραν οι ερευνητές. Αυτές οι χημικές ουσίες είναι φορμαλδεΰδη, ακρολεϊνη και μεθυλγλυοξάλη. Περαιτέρω, τέσσερις από τους πέντε χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων έδειξαν αυξημένη βλάβη του DNA στο στόμα τους σε σχέση με την έκθεση σε ακρολεϊνη, σε σύγκριση με άτομα που δεν παρουσιάζουν βλάβη.

 

“Αυτή είναι μια συσκευή που θεωρείται ασφαλέστερη σε σύγκριση με τα κανονικά τσιγάρα και συμφωνώ με αυτό, επειδή δεν έχουμε τα ίδια επίπεδα καρκινογόνων που υπάρχουν στον καπνό”, δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Silvia Balbo, βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Αλλά είναι ασφαλές;

“Ωστόσο, πιστεύω ότι εξετάζοντας αυτές τις συσκευές ως ασφαλείς από αυτή τη σύγκριση δεν είναι αρκετά καλή”, δήλωσε ο Balbo. “Δεν είναι αρκετά καλό να πούμε ότι κάτι είναι ασφαλές γιατί δεν είναι τόσο κακό”.

Αλλά πρόσθεσε ότι αυτή η μελέτη από μόνος του δεν αποδεικνύει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκαλούν καρκίνο, μόνο ότι οι συσκευές παράγουν χημικά που βλάπτουν το DNA με τρόπους που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο.

“Αυτή η μελέτη δεν μπορεί να καθορίσει εάν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι καρκινογόνα ή προκαλούν κίνδυνο για καρκίνο”, δήλωσε ο Balbo, σημειώνοντας ότι το αλκοόλ και ο ήλιος βλάπτουν επίσης το DNA.

Αυτό είναι το τελευταίο σε μια σειρά μελετών που έθεσαν υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Τον Ιούνιο, μια μελέτη στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology ανέφερε ότι τα χημικά αρώματα στα ηλεκτρονικά τσιγάρα βλάπτουν τα κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων κατά τρόπο που θα μπορούσε να προκαλέσει μελλοντική καρδιακή βλάβη.

 

Για τη μελέτη τους, η Balbo και οι συνάδελφοί της ήθελαν να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους τύπους χημικών ουσιών που παράγονται από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που φτάνουν στα σώματα των ανθρώπων. Έκαναν πρόσληψη πέντε χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου και συνέλεψαν δείγματα σάλιου πριν και μετά από 15λεπτη εβδομαδιαία συνεδρία, αναζητώντας ειδικά χημικά που είναι γνωστό ότι βλάπτουν το DNA. Για να εκτιμηθούν οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, οι ερευνητές συγκέντρωσαν επίσης δείγματα κυττάρων από τα στόματα των εθελοντών και τα αξιολόγησαν για βλάβες στο DNA.

 

Τα πιο σχετικά ευρήματα σχετίζονταν με την ακρολεϊνη, η οποία παράγεται όταν θερμαίνεται η γλυκερόλη. Η προπυλενογλυκόλη και η φυτική γλυκερίνη είναι δύο από τα τέσσερα βασικά συστατικά που βρέθηκαν στο e-υγρό, σύμφωνα με τον Σύμβουλο Καταναλωτών για την Ένωση Ελεύθερων Καπνιστών. Θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν τα επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών είναι αρκετά συγκεντρωμένα ώστε να είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, δήλωσε ο Dr. Norman Edelman, ανώτερος επιστημονικός σύμβουλος της American Lung Association.

Βάζοντας λιγότερο επικίνδυνο από το κάπνισμα

Θα μπορούσαν να είναι δεκαετίες πριν γίνει γνωστό αν το σκεύασμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Γενικά, οι ουσίες που προκαλούν καρκίνο στο αεριωθούμενο αεροζόλ είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τις ουσίες που προκαλούν καρκίνο στον κοινό καπνό.

 

“Ωστόσο, υπάρχουν σε επαρκείς συγκεντρώσεις ουσιών για να προκαλέσουν βλάβη στο DNA, που είναι το πρώτο βήμα στην πρόκληση καρκίνου”, δήλωσε ο Δρ Edelman.

Άφησε ένα σχόλιο