Βούρτσισμα Δοντιών Των Μωρών Πότε Να Ξεκινήσετε Πώς Να Το Κάνετε & Πολλά Αλλα

Υπάρχουν τόσα πολλά ορόσημα για την παρακολούθηση των γονέων κατά το πρώτο έτος της ζωής του μωρού: πρώτο χαμόγελο, πρώτη λέξη, πρώτη φορά μπουσουλάει, πρώτο στερεό φαγητό και φυσικά η εμφάνιση του πρώτου δοντιού του μικρού σας. Ένα γεγονός που συχνά αποτυγχάνει να πάρει την θέση στο λεύκωμα του είναι η πρώτη φορά που βουρτσίζουν τα δόντια τους. Τα σημάδια των μικρών δοντιών που πέφτουν από τη γραμμή των ούλων μπορούν να λιώσουν την καρδιά σας, αλλά γνωρίζετε τις συστάσεις για το πώς να προστατεύσετε αυτά τα δόντια του μωρού και να προωθήσετε την καλή οδοντική υγεία; Μην ανησυχείτε αν η απάντηση είναι όχι, απλά συνεχίστε να διαβάζετε …

 

Πότε πρέπει να ξεκινήσετε το βούρτσισμα των δοντιών;

Μπορεί να είναι δελεαστικό να καθυστερήσετε να ανησυχείτε για το χαμόγελο του μικρού σας έως ότου έχουν αρκετά δόντια, αλλά η φροντίδα για την στοματική υγιεινή θα πρέπει να αρχίσει πολύ νωρίτερα από αυτό. Δεν χρειάζεται καν να περιμένετε μέχρι να εμφανιστεί το πρώτο δόντι πάνω από τη γραμμή των ούλων για να ετοιμάσετε το μωρό σας για το βούρτσιζα των δοντιών του. Όταν το στόμα του μωρού σας είναι απλώς ένα κομψό χαμόγελο χωρίς δοντακια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα υγρό μαλακό ύφασμα ή μια βούρτσα δακτύλου για να σκουπίσετε τα ούλα και να απομακρύνετε τα βακτηρίδια. Αυτό βοηθά στην αποφυγή βλάβης στα δόντια του μωρού καθώς αρχίζουν να φτάνουν και έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα να τους συνηθίσει να έχουν το στόμα τους καθαρό. Μόλις αρχίσουν να εμφανίζονται τα δόντια πάνω από τη γραμμή των ούλων, συνιστάται να φροντίζετε να βουρτσίζετε τα δόντια του παιδιού σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. (Ένας από αυτούς τους χρόνους θα πρέπει να είναι μετά το τελευταίο γεύμα τους και πριν από το κρεβάτι για να μην αφήνουν τα τρόφιμα ή το γάλα να καθίσουν στο στόμα τους μια νύχτα!)

Αυτός είναι επίσης ένας καλός χρόνος για να προχωρήσετε από ένα μια βούρτσα δακτύλου σε μια βούρτσα μεγέθους παιδιού με μαλακές τρίχες, ώστε να μπορείτε να κρατήσετε τα δάχτυλά σας λίγο πιο μακριά από αυτούς τους ξυραφείρους νέους κοπτήρες!

 

 

Πώς βουρτσίζετε τα δόντια του μωρού;

Πριν το παιδί σας έχει δόντια. Μπορείτε να ξεκινήσετε το βούρτσισμα των ούλων του μωρού σας μόνο με ένα μαλακό ύφασμα και με λίγο νερό ή μια βούρτσα δακτύλου και λίγο νερό. Γυρίστε απαλά γύρω από τα ούλα και βεβαιωθείτε ότι έχετε πέσει κάτω από την περιοχή των χειλιών για να μειώσετε τη συσσώρευση βακτηριδίων! Αφού το παιδί σας έχει δόντια. Χρησιμοποιήστε ένα υγρό πινέλο για να κάνετε απαλές κυκλικές κίνησής στην μπροστινή, την πίσω και τις πάνω επιφάνεια όλων των δοντιών και κατά μήκος της γραμμής των ούλων.

 

Τι γίνεται με το φθόριο;

Η οδοντόκρεμα φθορίου συνιστάται από την American Dental Association ως ασφαλής και αποτελεσματική ακόμα και για μικρά παιδιά. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να χρησιμοποιήσετε τα συνιστώμενα ποσά. Η κατανάλωση περισσότερων από αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενοχλήσεις στο στομάχι. Με τον καιρό η υπερβολική κατανάλωση φθορίου μπορεί επίσης να βλάψει το σμάλτο των δοντιών, οπότε δεν χρειάζεται να το εισαγάγετε μέχρι να εμφανιστεί το πρώτο δόντι πάνω από τη γραμμή των ούλων. Για παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) προτείνει να χρησιμοποιείτε ένα μικρό επίχρισμα οδοντόκρεμας φθορίου που είναι περίπου το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού. Καθώς το παιδί σας είναι σε θέση να το ενθαρρύνετε να φτύσει την οδοντόκρεμα και να μην την καταπιεί. Για τα παιδιά ηλικίας 3 έως 6 ετών, το AAP προτείνει μια οδοντόπαστα φθοριούχου σε ποσότητα μεγέθους μπιζελιού φροντίζοντας να ενθαρρύνει την κατάποση όσο το δυνατόν λιγότερο της οδοντόκρεμας.

Τι κι αν το μισούν;

Εάν διαπιστώσετε ότι το μικρό σας είναι λιγότερο από ενθουσιασμένο όταν είναι ώρα να καθαρίσετε το στόμα τους, σίγουρα δεν είστε μόνοι. Πριν πετάξετε όλες τις οδοντόβουρτσες απο το σπίτι σας με απογοήτευση, δοκιμάστε τα κόλπα αυτά: Δοκιμάστε να μετρήσετε ή να τραγουδήσετε ένα δικό σας τραγούδι βουρτσίσματος δοντιών για να βοηθήσετε τα 2 λεπτά να περάσουν γρήγορα. Ένας οπτικός χρονοδιακόπτης μπορεί επίσης να διευκολύνει το παιδί σας να δει πόσο γρήγορα μετριούνται τα δευτερόλεπτα έως ότου τελειώσει το βούρτσισμα των δοντιών. Σκεφτείτε να επενδύσετε σε μια ελαφριά ή μηχανοκίνητη οδοντόβουρτσα για να κάνετε τη δραστηριότητα λίγο πιο διασκεδαστική.

Ανταμοιβές για τη συνέπεια και την πρόοδο στο βούρτσισμα των δοντιών τους μπορεί να εμπνεύσει μια μικρή επιπλέον προσπάθεια και μια καλύτερη στάση στο τέλος της ημέρας! Αυτά μπορεί να είναι προσαρμοσμένα με οποιονδήποτε τρόπο κάνει το πιο νόημα για εσάς και το παιδί σας.

Πώς επιλέγετε μια οδοντόβουρτσα;

Η ηλικία του μικρού σας (και η ποσότητα των δοντιών που έχουν!) Θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιλογή της σωστής οδοντόβουρτσας. Εάν το μωρό σας δεν έχει ακόμα δόντια ή μόλις αρχίζει να βγαζει δόντια, μια βούρτσα δαχτύλων (ή ακόμα και μια μαλακή πετσέτα!) Μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Αυτό θα τους προετοιμάσει για κάτι που θα καθαρίσει το στόμα τους και επίσης θα σας δώσει την ευκαιρία να απομακρύνετε τα βακτηρίδια από τα ούλα τους, έτσι ώστε τα αναπτυσσόμενα δόντια να έχουν ένα υγιές περιβάλλον για να αναπτυχθούν. Καθώς το παιδί σας αρχίζει οδοντοφυΐα θα θέλει πάντα  να έχει ένα αντικείμενο στο στόμα τους, μπορεί να αρχίσει να παίρνει πιο ενεργό ρόλο στην οδοντιατρική τους υγιεινή μέσω πινέλων με πέλματα ή βούρτσες στυλ teether. Αυτά επιτρέπουν στο μικρό σας να βιώσει τον έλεγχο μιας οδοντόβουρτσας στο στόμα. Ως μπόνους, έρχονται σε διασκεδαστικά σχήματα, όπως κάκτοι ή καρχαρίες ή ακόμα και οδοντόβουρτσα μπανάνα. Αυτά μπορούν να προσφερθούν κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών (χωρίς οδοντόκρεμα και πάντοτε με την κατάλληλη επίβλεψη) ως παιχνίδι και μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση κάποιων ενοχλήσεων κατά την διάρκεια που βγαίνουν τα δόντια. Μόλις το παιδί σας έχει δόντια, ήρθε η ώρα να εισαγάγετε μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες και οδοντόπαστα. Μια βούρτσα μεγέθους παιδιού θα έχει μικρότερο κεφάλι που μπορεί να ταιριάζει καλύτερα στις γωνίες και τις ρωγμές του στόματος του παιδιού σας. Αυτά έρχονται σε μια ποικιλία χρωμάτων και μοτίβων για να προσελκύσουν τα παιδιά σας. Μερικές οδοντόβουρτσες έχουν μεγαλύτερες λαβές για να διευκολύνουν το παιδί σας , αλλά είναι σημαντικό να συμμετέχει και ένας ενήλικας όταν χρησιμοποιεί αυτό το είδος βούρτσας για να εξασφαλίσει ότι το σύνολο του στόματος καθαρίζεται. Όπως και πολλά πράγματα στη ζωή, η εξάσκηση κάνει και το  τέλειο αποτέλεσμα, οπότε μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος και υπομονή για να τελειοποιήσετε τη ρουτίνα της οδοντόβουρτσας.

Άφησε ένα σχόλιο